NEHRAZENÍ VÝŽIVNÉHO, JAK POSTUPOVAT?

Nehrazení výživného je vážný problém, který může mít dalekosáhlé následky pro děti a jejich pečující rodiče. Výživné, známé také jako alimenty, představuje finanční příspěvek poskytovaný jedním z rodičů na pokrytí nákladů spojených s výchovou a péčí o dítě. V českém právním systému je výživné zákonem stanovenou povinností, která má zajistit, že dítě nebude trpět nedostatkem ani po rozchodu nebo rozvodu rodičů. Pokud jeden z rodičů tuto povinnost neplní, může to vést k finančním problémům, stresu a zhoršení životní úrovně dítěte. Bohužel, neplacení výživného je stále častějším problémem, se kterým se mnoho rodičů setkává. Tento článek poskytne podrobný přehled o tom, jak postupovat v případě, že rodič neplní svou povinnost hradit výživné.

Úvodem je třeba zmínit, že výživné představuje finanční příspěvek, který je určen na zajištění životních potřeb dítěte, jako jsou výdaje na bydlení, stravu, ošacení, vzdělání a další nezbytné potřeby. Výživné může být stanovené soudem nebo dohodou mezi rodiči. Nárok na výživné má každé dítě, jehož rodiče nejsou schopni společně zajišťovat jeho potřeby. Výživné je obvykle placeno měsíčně a jeho výše závisí na finanční situaci rodiče, který má povinnost výživné hradit.

V České republice je výživné upraveno zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Tento zákon stanoví, že oba rodiče mají povinnost přispívat na výživu svých dětí podle svých možností a schopností. Výživné může být určeno soudním rozhodnutím nebo dohodou mezi rodiči, která je následně schválena soudem. Výše výživného závisí na potřebách dítěte a finančních možnostech rodiče. Soud zohledňuje různé faktory, jako je věk dítěte, zdravotní stav, potřeby na vzdělání a volnočasové aktivity. Rozhodnutí soudu je závazné a rodič je povinen hradit stanovenou částku pravidelně.

Pokud rodič neplní svou povinnost hradit výživné, jedná se o porušení soudního rozhodnutí, což může mít právní důsledky. Nehrazení výživného může být řešeno několika způsoby, počínaje komunikací a dohodou až po soudní řízení a exekuce či trestní oznámení.

Abyste mohli po druhém rodiči vymáhat dlužné výživné, budete potřebovat exekuční titul. Pod pojmem exekučního titulu se ukrývá pravomocný rozsudek vydaný příslušným soudním orgánem. Je zapotřebí, abyste disponovali pravomocným rozsudkem od soudu, ve kterém bude přesně uvedena částka výživného a den, kdy má být pravidelně hrazeno Vašim bývalým partnerem. Pro nezletilé děti se výživné hradí k rukám druhého rodiče, v případě zletilosti dítěte je výživné hrazeno přímo k jeho rukám. Jestliže disponujete rozsudkem od soudu
a bývalý partner odmítá hradit alimenty dobrovolně, můžete podat návrh na zahájení výkonu
rozhodnutí nebo exekuce či trestní oznámení.

K zahájení vymáhání výživného není určen žádný minimální dluh, nehrazení výživného lze postihnout již od prvního měsíce prodlení. Často rozšířená mýlka, že rodič musí nezaplatit výživné minimálně třikrát, abychom se mohli obrátit na exekutora, je tedy špatná. Postačí i pokud rodič nezaplatí pouze jedno výživné, nebo dokonce i pokud nezaplatí pouze částečně nebo se s placením i jen o pár dní zpozdí.

Postup při nehrazení výživného

1. Komunikace a pokus o mimosoudní dohodu

Pakliže u hrazení výživného na Vaše ratolesti zaznamenáte výpadek, doporučujeme se nejdříve obrátit na rodiče hradícího výživné a na tuto skutečnost ho upozornit. Je totiž možné, že došlo pouze k nedorozumění. Může se stát, že neplacení výživného je způsobeno dočasnými finančními problémy, které lze řešit dohodou. Dohoda o splátkovém kalendáři nebo jiné formě úhrady dlužného výživného může být efektivní a rychlé řešení daného problému.

Při jednání je vhodné mít všechny relevantní informace a dokumenty, jako jsou soudní rozhodnutí, důkazy o nehrazení a návrhy na možné řešení. Pokud druhý rodič souhlasí s mimosoudní dohodou, je dobré ji
zaznamenat v písemné podobě a podepsat oběma stranami, kdy podpisy účastníků doporučujeme úředně ověřit.

2. Obrácení se na soud – Návrh na výkon rozhodnutí

Pokud komunikace selže nebo povinný rodič odmítá spolupracovat, dalším krokem je obrátit se na soud a podat návrh na výkon rozhodnutí. Návrh na výkon rozhodnutí lze podat k soudu, který původně rozhodl o výši výživného. Soud může nařídit výkon rozhodnutí několika způsoby, včetně srážek ze mzdy, obstavení majetku nebo bankovních účtů dlužníka. Nicméně rodič podávající takovýto návrh k soudu musí uvést konkrétní způsob, jakým má být výkon rozhodnutí proveden. K sepisu návrhu na výkon rozhodnutí Vám doporučujeme oslovit advokáta, který Vám bude nápomocen.

Při podání návrhu na výkon rozhodnutí je nutné předložit soudní rozhodnutí o výši výživného a důkazy o jeho nehrazení, jako jsou bankovní výpisy nebo jiné relevantní dokumenty. Soud posléze rodiči, který výživné nehradí, může nařídit srážky ze mzdy a postihnout tak jeho pravidelný příjem.

3. Obrácení se na exekutora – Návrh na zahájení exekučního řízení

Jednou z nejúčinnějších metod vymáhání dlužného výživného i výživného do budoucna je exekuce. Exekutor může zabavit majetek dlužníka, srážet část jeho mzdy nebo zablokovat bankovní účty. Exekuci lze zahájit na základě návrhu podaného exekutorovi, který je registrován u Exekutorské komory.

Návrh na exekuci musí obsahovat identifikační údaje dlužníka, výši dlužného výživného, výši měsíčního výživného a kopii rozhodnutí soudu. Rodič podávající návrh na zahájení exekuce není povinen uvádět konkrétní způsob provedení exekuce, jako je tomu u návrhu na výkon rozhodnutí. Exekutor totiž nejprve provede šetření majetkových poměrů dlužníka a následně zvolí nejvhodnější způsob provedení exekuce, což může zahrnovat zabavení majetku, srážky ze mzdy nebo zablokování účtů. Tento proces může být náročný a časově nákladný, ale je často efektivnější než výkon rozhodnutí.

K vymáhání nedoplatku dlužného výživného na nezletilé dítě může exekutor využít i institut pozastavení řidičského oprávnění povinnému rodiči.

4. Trestní oznámení

V závažných případech nehrazení výživného lze podat trestní oznámení. Nehrazení výživného může být klasifikováno jako trestný čin zanedbání povinné výživy podle § 196 trestního zákoníku. Tento trestný čin je definován jako úmyslné nebo nedbalostní neplnění povinnosti výživy po dobu delší než čtyři měsíce.

Podání trestního oznámení je vhodné v případech, kdy se dlužník vyhýbá placení dlouhodobě a záměrně. Při podání trestního oznámení na příslušné oddělení Policie České republiky je nutné předložit důkazy o nehrazení výživného, kopii soudního rozhodnutí a další relevantní dokumenty. Policie zahájí vyšetřování, které může vést k obvinění a následnému soudnímu řízení. V případě odsouzení může být dlužník potrestán odnětím svobody až na dva roky, zákazem činnosti nebo peněžitým trestem.

5. Sociální dávky a pomoc

Pokud je situace akutní a ohrožuje základní potřeby dítěte, lze se obrátit na orgány sociální péče. Ty mohou poskytnout dočasnou finanční pomoc formou mimořádné okamžité pomoci. Tato forma pomoci je však pouze dočasná a nelze na ni dlouhodobě spoléhat.

Sociální dávky mohou zahrnovat příspěvek na bydlení, přídavek na dítě nebo jiné formy finanční podpory. Pro získání těchto dávek je nutné splnit určité podmínky a předložit potřebné dokumenty.

Novým institutem je náhradní výživné, který má za cíl zajistit výživu dítěte v případech, kdy povinný rodič neplní svou vyživovací povinnost. Tento institut je upraven v zákoně č. 588/2020 Sb., o náhradním výživném, který je účinný od 1. července 2021. Výše náhradního výživného se stanoví na základě soudního rozhodnutí o výživném. Maximální výše náhradního výživného je stanovena na 3.000 Kč měsíčně. Pokud je soudem stanovené výživné vyšší, náhradní výživné pokryje pouze částku do této hranice. Náhradní výživné je poskytováno po zákonem stanovenou dobu, max. však 48 výplat nejdéle ovšem do skončení nezaopatřenosti dítěte.

Mezinárodní aspekty

Pokud je dlužník výživného v zahraničí, může být vymáhání složitější, ale stále je možné. Česká republika je signatářem několika mezinárodních smluv o vymáhání výživného, včetně Haagské úmluvy o vymáhání výživného ze zahraničí. Tyto smlouvy umožňují spolupráci mezi státy při vymáhání výživného a poskytují právní nástroje k zajištění plateb.

Při vymáhání výživného ze zahraničí je nutné podat návrh k příslušnému orgánu v České republice, který následně komunikuje s úřady v zahraničí. Tento proces může být časově náročný, ale je účinný při zajištění plateb z jiných zemí.

Závěr

Nehrazení výživného je závažný problém, který může mít negativní dopad na životní úroveň a vývoj dítěte. Je důležité, aby rodiče věděli, jaké kroky mohou podniknout, pokud se ocitnou v této situaci. Od komunikace a snahy o dohodu, přes soudní řízení a exekuce, až po trestní oznámení a sociální pomoc – všechny tyto kroky mohou přispět k obdržení potřebných finančních prostředků a zajištění práv dítěte.

Výživné je nejen právní povinností, ale také morální odpovědností rodičů vůči svým dětem. Zajištění dostatečných finančních prostředků na výchovu a péči o dítě je klíčové pro jeho zdravý a harmonický vývoj. Pokud se ocitnete v situaci, kdy druhý rodič neplní svou povinnost hradit výživné, neváhejte vyhledat pomoc a využít dostupných právních prostředků k zajištění spravedlnosti pro Vás a Vaše dítě.

KONTAKTNÍ FORMULÁŘ

Řešíte stejný nebo podobný právní problém?
Napište nám.