EVIDENCE DPP u ČSSZ – nové povinnosti zaměstnavatelů v souvislosti s dohodou o provedení práce

Zaměstnavatelům v souvislosti s přijetím tzv. konsolidačního balíčku vznikla nová povinnost u zaměstnanců vykonávajících práci na základě dohody o provedení práce.

O co se jedná?

V důsledku přijetí zákona č. 349/2023 Sb., kterým se mění zákon č. 589/1992 Sb. zákon České národní rady o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti (dále jen „zákon o pojistném na sociálním zabezpečení“), se nově zaměstnavatelům s účinností od 1. 7. 2024 ukládají další povinnosti spočívající v registraci tzv. dohodářů u České správy sociálního zabezpečení. Nově pro zaměstnavatele platí, že všechny osoby, které u nich vykonávají práci na základě dohody o provedení práce, musí řádně zaevidovat u místně příslušné pobočky správy sociálního zabezpečení, a to nejen jejich dohodu o provedení práce, ale musí být v rámci registru řádně zaevidována i výše odměny z této dohody. Zaměstnavatelé jsou povinni zaregistrovat všechny osoby vykonávající u nich práci na základě dohody o provedení práce, a to bez ohledu na to, zda u nich vzniká nebo nevznikla účast na nemocenském a důchodovém pojištění.

Jak na evidenci?

Zaměstnavatelé mají možnost dohodáře přihlásit elektronicky, a to pomocí formuláře, který je dostupný na e-portálu České správy sociálního zabezpečení. Případně mají zaměstnavatelé možnost registrovat dohodáře prostřednictvím mzdového a personálního software.

Kdy a co evidovat?

Zaměstnavatelům vzniká povinnost přihlásit osoby vykonávající práci na základě dohody o provedení práce v termínech počínaje prvním dnem v měsíci a končíc dvacátým dnem v měsíci. V rámci evidence je nutné uvést jméno a příjmení, rodné číslo nebo datum a místo narození, nebylo-li rodné číslo přiděleno, název zdravotní pojišťovny zaměstnance, datum nástupu tohoto zaměstnance do zaměstnání a datum skončení zaměstnání a výši příjmů, které těmto zaměstnancům za příslušný kalendářní měsíc zúčtoval. Je nutné upozornit na to, že tato povinnost není jednorázová, ale opakuje se každý měsíc vždy mezi 1. a 20. dnem daného měsíce.

Zaměstnavatelé nemají povinnost jen oznámení existence, tedy nástupu do práce a výkonu práce na základě dohody o provedení práce, ale mají i povinnost oznámení ukončení výkonu práce prováděné na základě dohody o provedení práce.

Co, když nebudu evidovat zaměstnance?

V případě, že zaměstnavatel nezaeviduje zaměstnance vykonávající práci na základě dohody o provedení práce u České správy sociálního zabezpečení, hrozí mu nemalé sankce. Zaměstnavateli může být uložena pokuta až do výše 50.000, – Kč.

Co rok 2025?

Začátkem roku 2025 je již plánována další novela zákona o pojistném na sociálním zabezpečení, ale i zákona o nemocenském pojištění, kdy tyto novely přinesou další nemalé změny a zejména povinnosti pro zaměstnavatele. O všech těchto změnách Vás budeme informovat.

KONTAKTNÍ FORMULÁŘ

Řešíte stejný nebo podobný právní problém?
Napište nám.