NOVINKY V ZÁKONÍKU PRÁCE: pozor na švarcsystém a nové povinnosti u “dohodářů”

Zákon o zaměstnanosti od 1.1.2024 provází změny, kdy některé z nich mají vést ke snadnějšímu odhalení tzv. švarcsystému a mají umožnit státním úřadům ukládat za odhalený švarcsystém přísnější sankce. Kromě toho došlo také zákonem č. 163/2024 Sb., který vyšel ve Sbírce zákonů dne 19. 6. 2024 a který přináší změny tzv. konsolidačního balíčku v oblasti nemocenského pojištění a pojistného na sociální zabezpečení a dohod o provedení práce k novým povinnostem u „dohodářů“.

Změny u „dohodářů“ od 1. 7. 2024 a od 1.8. 2024

Zákon přináší také nové povinnosti pro zaměstnavatele, kteří uzavírají dohody o provedení práce. Tyto povinnosti se vztahují na pravidelné hlášení a oznamování změn u zaměstnanců na DPP.

Evidence dohodářů a jejich příjmů:

  • Od 1.7.2024 je povinná evidence všech zaměstnanců činných na základě DPP- registrační povinnost u každého zaměstnance na DPP, který k zaměstnavateli nastoupil, bez ohledu na to, zda mu účast na pojištění vznikla či nikoli. Již přihlášení zaměstnanci se znovu nepřihlašují. Zaměstnavatelé musí také nově oznamovat nástup a skončení DPP do 20. dne následujícího měsíce na formuláři, který zveřejní ČSSZ.
  • Zaměstnavatelé musí každý měsíc od 1.8.2024 odesílat hlášení o příjmech všech jednotlivých zaměstnanců na DPP. povinně elektronicky prostřednictvím personálního SW nebo ePortálu ČSSZ. Od 1. 8. 2024 nové e-Podání VPDPP. První termín pro zaslání tohoto výkazu je 20. srpna 2024 a následně vždy do 20. dne následujícího měsíce.
  • Registr zaměstnavatelů ČSSZ – povinnost registrovat se jako zaměstnavatel platí pro všechny, kteří zaměstnávají zaměstnance s DPP (bez ohledu na účast na nemocenském a důchodovém pojištění). Přihlásit se do registru zaměstnavatelů ČSSZ je potřeba nejpozději do 31. července 2024. Tiskopis je dostupný na ePortálu ČSSZ.

Sankce:

  • Za nepředložení výkazu DPP hrozí pokuta ve výši až 50 000 Kč.
  • Neoznámení nástupu nebo skončení DPP může být sankcionováno pokutou až 100 000 Kč.

Kontrolu nad dodržováním nových povinnosti bude zajišťovat Česká správa sociálního zabezpečení. Očekává se, že kontroly budou poměrně časté, a proto důrazně doporučujeme zaměstnavatelům, aby na dodržování nových povinností mysleli.

Švarcsystém – sankce a postihy

Švarcsystém, tedy situace, kdy je závislá práce, která měla být vykonávána v pracovním poměru nebo na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr maskována obchodněprávním vztahem = spolupráce s OSVČ tzv. „na fakturu“ (tzv. zastřené právní jednání), je považován za nelegální zaměstnávání. Typicky se jedná o profese jako  stavební dělník, montážník, řidič, anebo například i obchodní zástupce či účetní. Odhalování a trestání tohoto systému se po nedávných novelách zákoníku práce značně zpřísnilo, a to do takové míry, že odhalení může být pro zaměstnavatele i likvidační.

A inspektorát práce navíc plánuje v letošním roce provést až 19 000 kontrol právě na švarcsystém.

Co je švarcsystém?

Jedná se o situaci, kdy zaměstnavatel najímá osobu samostatně výdělečně činnou (OSVČ) na základě obchodního vztahu (např. smlouva o spolupráci), ale tato osoba fakticky vykonává práci jako zaměstnanec, tedy závislou práci. Tzn. pro jednoho objednatele, s pravidelnou, ale i nepravidelnou pracovní dobou, s použitím pracovních pomůcek objednatele – např. auto, telefon, počítač, nářadí apod.

Sankce za švarcsystém:

  • Pokuta pro zaměstnavatele může dosáhnout až 10 000 000 Kč
  • Od ledna 2024 může být zaměstnavateli nově uložen i zákaz činnosti až na dva roky.
  • Doměření daně a odvodů na zdravotní, důchodové a nemocenském pojištění zpětně až za 3 roky
  • Externistovi (osobě pracující na základě obchodního vztahu = OSVČ) hrozí pokuta až 100 000 Kč

Jak vypadá švarcsystém v praxi:

Firma zabývající se montáží technických zařízení má několik zaměstnanců pracujících na pozici montážník. Najme externí montážní skupinu, která je OSVČ. Tito montážníci dochází do firmy v přesně stanovenou dobu, využívají zázemí firmy a pracovní pomůcky a vykonávají práci, kterou ji nařídí šéf firmy atd.

V takovém případě by se jednalo o švarcsystém, jelikož se zde nachází prvek nadřízenosti a podřízenosti, protože šéf firmy určuje montážníkům, co budou dělat za práci, jedná se o práci konanou za náklady firmy. Nad to má taky OSVČ stanovou pracovní dobu a pracuje s pomůckami firmy a jen pro tuto firmu.

Příklad – doměření daně a odvodů na pojistném:

Tento externista Vám měsíčně fakturuje částku ve výši 40.000 Kč. Pro doměření daně se následně částka ve výši 40.000 Kč bere jako čistý příjem. Následně bude třeba dopočítat hrubou mzdu, která činí 51.000 Kč a ze které se vypočítává daň a pojistné. V tomto případě by se jednalo měsíčně o částku ve výši 7 650 Kč na dani a 17 238 Kč na pojistném. Váš měsíční nedoplatek na dani a pojistném by tak celkem činil 24 888 Kč. Zpětně za 3 roky to tedy může být částka téměř 900 000 Kč.  Tato částka však není konečná a může být ještě navýšena o penále a úroky z prodlení.

Potřebujete právní pomoc v oblasti pracovního práva?

Pokud se vás tato problematika týká a chcete se vyhnout pokutám a dalším sankcím, neváhejte nás kontaktovat. Pomůže vám nastavit systém pracovněprávních vztahů tak, aby bylo vše v pořádku.

KONTAKTNÍ FORMULÁŘ

Řešíte stejný nebo podobný právní problém?
Napište nám.