ZMĚNY U DOHOD ÚČINNÉ OD ČERVENCE 2024

Dohody o provedení práce se v posledních měsících dočkaly několika důležitých změn. Některé z původně plánovaných úprav byly nakonec zrušeny, zatímco jiné již vstoupily nebo brzy vstoupí v platnost. Jaká je tedy aktuální situace pro dohodáře?

Od 1. července 2024 musí zaměstnavatelé každý měsíc elektronicky hlásit České správě sociálního zabezpečení uzavřené smlouvy o provedení práce. První hlášení bude potřeba odeslat nejpozději do 20. srpna 2024. Toto hlášení bude zahrnovat všechny osoby, s nimiž má zaměstnavatel dohodu o provedení práce, bez ohledu na to, zda v daném měsíci pracovali či nikoliv. Dále se tato evidence bude týkat všech platných smluv o provedení práce, bez ohledu na datum jejich uzavření. V případě, že máte platné smlouvy o provedení práce se zaměstnanci, kteří již nepodnikají žádné činnosti, bude vhodné tyto smlouvy ukončit. Tato pravidla se však nedotýkají smluv o provedení činnosti.

Všichni zaměstnavatelé nyní mají povinnost zaregistrovat se u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Tato povinnost platí i pro ty, kteří zaměstnávají pouze pracovníky na dohody, z nichž se neodvádí pojistné. Zaměstnavatelé musí tuto registraci dokončit nejpozději do 30. července 2024.

Účelem centrální evidence dohod je monitorování limitů pro odvody pojistného. Původně se plánovalo zavést dva různé limity pro dohody o provedení práce (DPP): jeden pro ty, kteří pracují u jediného zaměstnavatele, a druhý pro ty, kteří pracují u více zaměstnavatelů. Nicméně v roce 2024 se od tohoto plánu upustilo a pro DPP nadále platí jednotný limit 10 000 Kč měsíčně. To znamená, že pracovníci na DPP, kteří si v daném měsíci vydělají méně než 10 000 Kč, nejsou povinni odvádět pojistné.

KONTAKTNÍ FORMULÁŘ

Řešíte stejný nebo podobný právní problém?
Napište nám.