PŘÍPRAVA NA DAŇOVOU KONTROLU: JAK SE PŘIPRAVIT A CO OČEKÁVAT?

Daňová kontrola je pro mnoho lidí stresující záležitostí, ale s přiměřenou přípravou a znalostí procesu může být mnohem méně stresující. Co daňová kontrola je? Dá se říci, že je to postup odehrávající se v rámci daňového řízení je to jeden z prostředků správce daně, kterým se prověřuje základ daně a ostatní okolnosti. Každý daňový poplatník by měl mít povědomí o tom, jak se připravit na možnou daňovou kontrolu a co všechno může očekávat. Dále si řekneme, jak se na tuhle kontrolu připravit.

Tahle kontrola se dá dělit do tří částí jako první je část před kontrolou nazvaná jako proaktivní kde se zaměříme na dokumentaci, audity a zaměstnance. Dále je zde proces kontroly a poslední co bychom měly očekávat během kontroly.

Proaktivní příprava na daňovou kontrolu

Vedení správné a úplné dokumentace

Jedním z nejdůležitějších aspektů přípravy na daňovou kontrolu je vedení správné a úplné dokumentace. To zahrnuje všechny finanční záznamy, faktury, smlouvy, bankovní výpisy a další relevantní dokumenty. Doporučuje se uchovávat všechny dokumenty po dobu minimálně pěti let.

Pravidelné interní audity

Provádění pravidelných interních auditů může pomoci odhalit a opravit chyby ještě před tím, než se jich dotkne daňová kontrola. Interní audity by měly být prováděny nezávislým týmem nebo externím auditorem, který může poskytnout objektivní pohled na finanční situaci společnosti.

Vzdělávání zaměstnanců

Je důležité, aby byli zaměstnanci informováni o správném vedení účetnictví a daňových povinnostech. Pravidelná školení a aktualizace znalostí v této oblasti mohou výrazně snížit riziko chyb.

Proces daňové kontroly

Oznámení o kontrole

Daňová kontrola začíná oznámením od finančního úřadu. Toto oznámení obsahuje informace o rozsahu a termínech kontroly. Od okamžiku doručení oznámení je důležité začít s přípravou všech požadovaných dokumentů.

Předložení dokumentů

Na základě oznámení budete vyzváni k předložení konkrétních dokumentů. Je důležité tyto dokumenty předložit včas a v požadovaném formátu. Pokud některé dokumenty chybí, je lepší to ihned oznámit a pokusit se získat náhradní kopie.

Komunikace s finančním úřadem

Během daňové kontroly je důležitá efektivní a profesionální komunikace s kontrolorem. Odpovídejte na dotazy pravdivě a poskytujte požadované informace.

Co očekávat během daňové kontroly

Detailní přezkoumání

Kontrolor bude prověřovat všechny předložené dokumenty a může si vyžádat další informace nebo vysvětlení k určitým transakcím. Připravte se na to, že kontrola může trvat několik týdnů až měsíců, v závislosti na složitosti vašeho účetnictví.

Nalezení nesrovnalostí

Pokud kontrolor zjistí nesrovnalosti, budete o tom informováni a budete mít možnost situaci vysvětlit nebo napravit. Nesrovnalosti mohou vést k dodatečným daňovým povinnostem nebo sankcím, proto je důležité rychle reagovat a spolupracovat na jejich odstranění.

Závěrečná zpráva

Po ukončení kontroly obdržíte závěrečnou zprávu, která shrnuje nálezy kontrolora. Pokud je vše v pořádku, kontrola končí bez dalších kroků. V případě zjištění nesrovnalostí budete informováni o dalších krocích, které musíte podniknout.

Jak minimalizovat riziko daňové kontroly

Správné dodržování daňových předpisů

To zahrnuje včasné podávání daňových přiznání, placení daní a správné vedení účetnictví.

Spolupráce s odborníky

Spolupráce s daňovými poradci a účetními odborníky může výrazně snížit riziko chyb v daňovém přiznání. Odborníci vám mohou poskytnout cenné rady a pomoci s optimalizací daňových povinností.

Aktualizace daňových zákonů v roce 2024

Daňové zákony se pravidelně mění a je důležité být informován o aktuálních změnách. Pro rok 2024 se očekávají některé významné úpravy, které mohou ovlivnit daňovou kontrolu:

Digitalizace a elektronická komunikace

V roce 2024 se očekává pokračující trend digitalizace daňových procesů. Které zahrnuje povinné podávání daňových přiznání elektronicky, elektronické uchovávání dokumentů a zvýšené požadavky na zabezpečení elektronických záznamů.

Změny v DPH

V roce 2024 se očekávají úpravy sazeb DPH a změny v pravidlech pro odpočet DPH. Podnikatelé by měli být obeznámeni s těmito změnami a připraveni je implementovat do svých účetních systémů.

Zpřísnění sankcí za daňové úniky

S cílem bojovat proti daňovým únikům se očekává zpřísnění sankcí za nesprávné nebo podvodné daňové přiznání. To zahrnuje vyšší pokuty za zjištěné nesrovnalosti, přísnější kontroly a auditní postupy, zvýšený důraz na prevenci a detekci daňových podvodů

KONTAKTNÍ FORMULÁŘ

Řešíte stejný nebo podobný právní problém?
Napište nám.