NÁZOR EXPERTŮ: Jak na zřízení svěřenského fondu pro vícegenerační rodiny?

Názor expertů: Jak na zřízení svěřenského fondu pro vícegenerační rodiny?

Autorka článku: Eva Ulrichová, Magazín Wealth.

V českém prostředí se v posledních letech formují tzv. vícegenerační rodiny, tzn. rodiny, jejichž vybudované bohatství se předává z generace na generaci. Stále je většina majetku a firem v rukou první generace, čím sál častěji je však ve vlastnictví již zapojena generace druhá, někdy třetí, a ve výjimečných případech narazíme na členy 4., 5., 6… generace. Zachování majetku pro potomky je však náročnou disciplínou a často k tomu slouží různé struktury.

Českým expertům jsme proto položili otázku:

Jak na zřízení svěřenského fondu pro vícegenerační rodiny?

Zřízení svěřenského fondu může být vhodným řešením pro vícegenerační rodiny, které hledají způsob, jak efektivně spravovat a chránit rodinný majetek. Proces založení svěřenského fondu začíná vytvořením statutu, který je základním dokumentem definujícím pravidla pro správu fondu a obsahuje údaje o zakladateli, svěřenském správci a obmyšlených – tehdy osobách, které mají z fondu prospěch.

Zakladatel vyčlení do fondu určitý majetek (nejčastěji nemovitosti, cenné papíry, peněžní prostředky, sbírky nebo například podíly ve společnostech) a určí podmínky jeho správy, nakládání s ním a další užívání. Svěřenský správce pak tento majetek spravuje s cílem naplit zakladatelovu vůli a zabezpečit obmyšlené, Je důležité, aby svěřenský správce byl důvěryhodnou a kvalifikovanou osobou, jelikož má na starosti nejen správu majetku, ale také jeho ochranu a případné zhodnocení. Založení svěřenského fondu je vhodné konzultovat s odborníky, kteří pomůžou se správným nastavením, s přípravou potřebných dokumentů a poskytnou poradenství ohledně daňových a právních aspektů. Velmi často totiž dochází ke zřízení tzv. diskrečního fondu, který má trvání 99 let, a proto je třeba všechna nastavená pravidla dobře promyslet a zvážit jejich důsledky, s čímž jsme připraveni vám pomoci.

Jiří Dvořák, MBA – Partner a transakční poradce Petráš Rezek s. r. o.

KONTAKTNÍ FORMULÁŘ

Řešíte stejný nebo podobný právní problém?
Napište nám.