VÝHODY A NEVÝHODY PAUŠÁLNÍ DANĚ

Zájem o paušální daň roste. Letos vstoupilo do paušálního režimu kolem 32 tisíc OSVČ. K paušálnímu režimu se přihlásilo zhruba 31 900 nových OSVČ a 850 živnostníků oznámilo změnu paušálního pásma.  K roku 2024 v ČR tedy evidujeme přibližně 125 tisíc OSVČ.

Paušální daň je režim, díky kterému podnikatel platí fixní částku daně namísto složitého výpočtu daní podle jejich příjmů a výdajů. Poplatníkovi tedy po skončení zdaňovacího období nevzniká povinnost nic doplácet ani nevznikají přeplatky. Mimo jiné také nemusí podávat daňové přiznání ani pojistné přehledy. Nemusí vést žádné záznamy, jedná se tedy o značné uspoření času a administrativy.

Zdali je paušální daň pro OSVČ efektivní, záleží na několika primárních faktorech.  V první řadě se jedná o finanční rozpočet. Paušální daň je výhodnou volbou pro podnikatele s nízkými provozními náklady, což vede k jednodušším a často nižším daňovým závazkům. Dále je paušální daň časově vhodným řešením pro elementární podnikatelské činnosti s minimem výstupních a vstupních faktorů. Klíčovým stanoviskem je administrativní náročnost. Paušální daň značně eliminuje administrativní zátěž týkající se daňového přiznání, což je výhodné pro menší OSVČ s malou kapacitou na složitější administrativu.

Zní to jednoduše, ale i přes to má paušální daň i své nevýhody.

Značnou nevýhodou pro podnikatele může být nemožnost uplatnění jistých věcí spojených s podnikáním.

Podnikatel nemůže v paušálním režimu uplatnit odpočty od základu daně dle §15 v podobě darů ostatním subjektům. Nelze odpočítávat výdaje spojené s podnikáním, například cestovní náklady nebo investice do vybavení. Nesmí se také uplatňovat daňová ztráta z minulých zdaňovacích období, kdy uplatňoval skutečné nebo paušální výdaje. Dalšími jsou odpisy majetku, přičemž odpisy se nepřerušují, ale propadají. Dále se neuplatňuje sleva na dani v podobě slevy na manželku, invaliditu, apod. Nemožnost uplatnění se týká také daňového zvýhodnění či daňového bonusu na vyživované dítě.

U paušální daně se nerozlišuje mezi hlavní a vedlejší činností (studenti, důchodci). Z paušálního režimu nelze dobrovolně vystoupit, tato možnost je přístupná až od následujícího zdaňovacího období.

KONTAKTNÍ FORMULÁŘ

Řešíte stejný nebo podobný právní problém?
Napište nám.